• Slim besparen
  • Persoonlijk advies
  • De beste prijzen

Woningisolatie een rendabele investering

Is je huis nog niet geïsoleerd? Zonde. Want woningisolatie is een effectieve en rendabele manier om de stookkosten te verminderen. Daarnaast zijn er nog andere voordelen van een goed geïsoleerde woning. Er is minder vocht- en schimmelvorming in huis en het levert simpelweg een behaaglijkere woning op. Ook daalt het gasverbruik en daardoor stoten we minder CO2 uit. Een goed geïsoleerde woning krijgt een hoger energielabel, hetgeen leidt tot waardevermeerdering van de woning.
 

Spouwmuurisolatie

Veel warmte gaat verloren via de muren van een woning. Het aanbrengen van gevelisolatie biedt soelaas. De meest toegepaste wijze van isoleren is spouwmuurisolatie. Dit is een relatief eenvoudige manier van isoleren, waarbij de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur wordt opgevuld met isolatiemateriaal (bijvoorbeeld thermoparels of steenwol). Na-isoleren is mogelijk bij woningen die gebouwd zijn tussen circa 1920 en 1975. Bij latere woningen is bij de bouw al spouwmuurisolatie aangebracht. Het is een relatief eenvoudige klus is, die snel geklaard kan worden. Belangrijk is dat het isolatiemateriaal droog blijft. Als er geen regenwater in de spouw loopt kan het materiaal een leven lang meegaan. Spouwmuurisolatie zorgt voor geluidsisolatie, maar vooral warmte-isolatie. Het is een populaire manier van isoleren, omdat de investering doorgaans binnen 2 á 3 jaar kan worden terugverdiend.

Buiten- en binnenisolatie

Naast spouwmuurisolatie kan men er ook voor kiezen om de muren aan de binnenzijde of aan de buitenzijde te isoleren. Isoleren aan de buitenzijde houdt in dat men een isolatielaag aan de buitenzijde aanbrengt. Hier overheen komt gevelbekleding (bijvoorbeeld steenstrips, gevelbepleistering, of gevelpanelen). Informeer vooraf bij de gemeente of er een vergunning is vereist, want de gevelbekleding kan leiden tot een totaal ander aanzien van de woning. Buitenisolatie is vaak duurder dan spouwmuurisolatie, maar het levert wel de grootste energiebesparing op.
Als de woning geen spouw heeft en van de gemeente niet mag worden gewijzigd aan de buitenkant, dan is binnenisolatie een mogelijkheid. Men kan ervoor kiezen om een voorzetwand aan de binnenzijde te plaatsen. Klinkt eenvoudig, maar stopcontacten, plinten, deur- en raamkozijnen maken het tot een moeilijke klus. Ook hier geldt: laat je goed informeren over materiaalkeuze zoals bijvoorbeeld warmte-reflecterende folie, steenwol of kant-en klaar panelen. Ondanks dat de energiebesparing minder is dan bij buitenisolatie, levert deze vorm van isoleren toch nog een besparing van bijna 10 m3 gas per vierkante meter op!

Dakisolatie

Warme lucht stijgt. De meeste warmte gaat daarom verloren via het dak, als er geen dakisolatie is. Niet zelden zijn zolders onverwarmd. De zolder of vliering dient dan als opslag, en isolatie staat vaak niet op het prioriteitenlijstje van de huiseigenaar. Dakisolatie is ook hier weer een rendabele oplossing en kan honderden euro’s aan stookkosten schelen. Dit kan zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Vraag meerdere offertes op en laat je goed voorlichten over de mogelijkheden. Bij onverwarmde zolders is er ook nog de mogelijkheid om te kiezen voor de (goedkopere) optie om de zoldervloer te isoleren, zo wordt de zolder niet onnodig verwarmd.

Blijf op hoogte!

Op de hoogte blijven van de laatste bespaartips en de nieuwste ontwikkelingen in de markt? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.