Zuinig omgaan met energie in de woning

Zuinig omgaan met energie in de woning

Besparen op energie vraagt niet altijd om hele grote aanpassingen. Soms is het voldoende als alle leden van een huishouden een klein steentje bijdragen. Of als er wat eenvoudige aanpassingen aan de woning worden gedaan. Wij geven u enkele tips.


Inhoud van dit artikel


Warm water

Een gemiddeld gezin verbruikt zo’n 90 liter warm water per dag. Dat is ruim 10% van het energieverbruik. Als alle gezinsleden wat bewuster omgaan met het gebruik van warm water kan er flink bespaard worden op energie. Lang en heet douchen is helemaal niet nodig. Daarom is het raadzaam om korter onder de douche te staan. Het bespaart ook nog eens ruim de helft van het water ten opzichte van een vol bad. Bijkomend voordeel: een kortere, minder hete douche is ook nog eens beter voor de huid.

Ook is het zonde om de kraan onnodig te laten lopen tijdens het tanden poetsen. Verkwisting van water, betekent ook verkwisting van geld. Zo is het voor de bewatering van de tuin handig om regenwater op te vangen in een regenton. Vele liters kraanwater kunnen zo worden bespaard. Drinkwater kan immers beters worden gebruikt voor andere zaken dan het besproeien van de tuin.

(Terug naar boven)


Temperatuur op het juiste peil

Ooit al eens geprobeerd om de thermostaat een graad lager te zetten? Doen! Het bespaart al gauw tot 7% op de stookkosten. ‘s Nachts kan de temperatuur in de woning nog wel verder terug, tot wel 16 graden. Stel de thermostaat zo in dat een uur voor bedtijd de temperatuur al zakt. Zorg ervoor dat de temperatuur ’s nachts ook weer niet teveel verschilt met die van overdag, want dan kost het teveel energie om de woning weer op te warmen. Ga je voor langere tijd op vakantie, dan volstaat zelfs een temperatuur van 12 graden. In veel oudere huizen zijn er kieren en spleten. Koude lucht dringt dan binnen langs ramen en deuren. Dit is eenvoudig te verhelpen door het plaatsen van tochtstrips. Een goedkope toepassing die enkele tientallen euro’s bespaart op jaarbasis.

(Terug naar boven)


Isoleren en ventileren

Vocht is een grote boosdoener voor elke woning. Het is daarom belangrijk om goed te isoleren en de woning goed af te dichten. Door slechte isolatie en onvoldoende ventilatie kan het vocht niet weg. Het vocht zal dan binnen in de woning verdampen en zo ontstaat er schimmel en condensatie. Dit leidt tot hogere energiekosten, omdat er meer gestookt moet worden. Om te ventileren is het voldoende om dagelijks in elke kamer het raam een kwartier open te zetten. Het is een misverstand dat er de hele dag een raam op de kiepstand met staan. Hierdoor zou er immers veel warmte verloren gaan.

Nog een laatste tip is het isoleren van de leidingen van de centrale verwarming in de ruimtes die niet verwarmd worden. Dit kan door het eenvoudig plaatsen van een schuimrubberen buisisolatie rond de leidingen in de delen van woning die niet verwarmd worden.

(Terug naar boven)


Online vergelijking

Wil je ook switchen naar een nieuwe energieleverancier? Maak dan een vergelijking met onze online vergelijker en kijk bij welke energieleverancier jij de hoogste besparing kunt realiseren.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.