Even goed opletten: wat is een opzegvergoeding?

Even goed opletten: wat is een opzegvergoeding?

Het is fijn als je de ruimte hebt om contractwijzigingen te maken. Omdat je woonsituatie is veranderd, bijvoorbeeld, of omdat jouw verwachtingen niet blijken te kloppen.


Misschien zelfs omdat je ergens anders een betere deal hebt ontdekt. Dat geldt voor alle contracten die je afsluit, maar een van de makkelijkste partijen waarmee je een dergelijke overeenkomst kan beëindigen is een energieleverancier.

Hou er echter wel rekening mee dat er sprake kan zijn van een opzegvergoeding, afhankelijk van het contract dat je hebt afgesloten. Gelukkig hoeft het niet ingewikkeld te zijn om hier zicht op te krijgen.

Inhoud van dit artikel


Geen opzegvergoeding bij contract voor onbepaalde tijd

Als je nog nooit eerder van energiemaatschappij bent gewisseld, dan heb je waarschijnlijk een contract voor onbepaalde tijd. Dat klinkt misschien alsof het erg bindend is, maar dat is het juist niet.

Je hebt meestal een periode van 30 dagen om je contract op te zeggen zonder verdere gevolgen. De beslissing om over te stappen is dan volkomen kosteloos. Zorg er wel altijd voor dat je al een nieuw contract hebt afgesloten – je wilt natuurlijk niet zonder stroom zitten!

Ga ook even het gesprek aan via de klantenservice van de energiemaatschappij; soms kunnen ze je namelijk een aantrekkelijker tarief aanbieden, omdat ze je niet kwijt willen raken als klant.

(Terug naar boven)


Wanneer wel een opzegvergoeding?

Het is een ander verhaal wanneer je een contract hebt afgesloten voor een aantal jaar. Uiteraard verwacht de leverancier dan dat jij je hieraan houdt. Meestal is het wel mogelijk om het contract eerder te beëindigen, maar daarvoor wordt dan wel een zogenaamde boete in rekening gebracht: de opzegvergoeding.

Dit ken je misschien wel van telefoonabonnementen: daar wordt ook een bedrag in rekening gebracht wanneer je voor het einde van je contract wilt overstappen. De energiemaatschappij wilt natuurlijk voorkomen dat ze je kwijtraken als klant.

Waarschijnlijk heb je een contract getekend in een tijd dat de tarieven gunstig waren, maar het kan natuurlijk dat dit na een jaar is veranderd. Dan is het aan jou om te beslissen of je het contract wilt beëindigen.

(Terug naar boven)


De looptijd van jouw contract bepaalt hoeveel je moet betalen

De opzegvergoeding is bijna altijd afhankelijk van de contractduur die jij bent aangegaan en de resterende looptijd. Loopt je contract binnen 1,5 jaar af? Dan kost het vaak gemiddeld 50 euro om jezelf uit te kopen. Maar pas op: als je voor langere tijd een overeenkomst bent aangegaan, en je nog langer dan 2,5 jaar hebt te gaan, kan de opzegvergoeding makkelijk 125 euro zijn. Een fors bedrag!

Het is daarom de moeite waard om te controleren hoelang jouw contract nog loopt en wat de voorwaarden zijn. Het kan namelijk wel aantrekkelijk lijken om over te stappen naar een andere maatschappij, maar een dergelijke boete kan je plannen om geld te besparen flink in de war gooien.

Hou er ook rekening mee dat je een opzegvergoeding per dienst betaalt – bijvoorbeeld voor stroom of gas. Heb je dezelfde leverancier voor beide diensten en wil je al jouw contracten opzeggen? Dan kan het zijn dat je een dubbele opzegvergoeding moet betalen.

(Terug naar boven)


Online vergelijking

Wil je ook switchen naar een nieuwe energieleverancier? Maak dan een vergelijking met onze online vergelijker en kijk bij welke energieleverancier jij de hoogste besparing kunt realiseren.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.