Hoe kan jij geld besparen met zonnepanelen?

Hoe kan jij geld besparen met zonnepanelen?

Waarschijnlijk ben je bezig om bewust om te gaan met geld en te sparen wanneer het mogelijk is. Naast de algemene tips over isoleren, de verwarming een graad lager zetten en bewuster aankopen doen, is er echter nog een goede manier om de wereld en je portemonnee vrolijker te maken.


Inhoud van dit artikel


Wist je namelijk dat er een flinke geldbesparing kan zijn met zonnepanelen op je huis? Sterker nog, er zijn momenteel waarschijnlijk verschillende huizen in jouw buurt die hier al gebruik van maken. Een goede reden om dit eens verder te onderzoeken.

Waarom een alternatieve manier voor stroom?

Het eerste waar mensen vaak aan denken bij zonnepanel is voor de hand liggend: het milieu. Dat is logisch. Wanneer je zelf zonne-energie opwekt, lever je namelijk een bijdrage aan het beschermen van het milieu.

De wereld wordt zo minder belast, want er komen geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij. Hartstikke fijn! Ook zijn de panelen erg zuinig, want ze gaan makkelijk 25 jaar mee. Dat is dus een flinke bijdrage van jou aan het welzijn van de wereld.

Maar een betere wereld is niet de enige reden om na te denken over alternatieve stroom. Je zult namelijk merken dat het mogelijk is geld te besparen met zonnepanelen. Hoeveel de winst is, is afhankelijk van hoe groot het energieverbruik is in jouw huis, het aantal zonnepanelen dat geplaatst wordt en nog een aantal factoren.

Gelukkig zijn er vele experts die met jou rond de tafel kunnen zitten om een inschatting te geven van de totale besparing!

(Terug naar boven)


Kan je echt geld besparen met zonnepanelen?

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Ja, dat kan dus inderdaad! Je moet natuurlijk wel eerst investeren. Maar de afgelopen vijf jaar is het een stuk goedkoper geworden om deze aankoop te doen. Sterker nog: wanneer je een zonnepanelensysteem van 10 panelen aanschaft, dan kost dat gemiddeld 4500 euro – inclusief omvormer, installatie en btw.

Maar je kunt tot maar liefst 800 euro btw vervolgens terugvragen van de Belastingdienst (afhankelijk van de situatie en aantal panelen), waardoor de investering een stuk lager wordt. Zorg er wel voor dat je goed rondkijkt wanneer je wilt besparen met zonnepanelen: de kosten kunnen namelijk nogal verschillen per aanbieder.

(Terug naar boven)


Investeren in je huis en in de toekomst

Waarschijnlijk moet je er momenteel niet aan denken om weg te gaan uit je huis. Maar er is een realistische kans dat over een jaar of tien het misschien gaat kriebelen. Wellicht wil je dan wat groter wonen, of landelijker.

Het kan natuurlijk ook dat je op de vrij korte termijn plannen hebt voor gezinsuitbreiding; een eerste kindje in een knus huis past vaak nog wel, maar bij een tweede of derde kind gaan veel mensen toch vaak verder kijken. Investeren in een dergelijke uitbreiding van je huis is daarom een goede stap.

Je zult namelijk merken dat je niet alleen geld kan besparen met zonnepanelen, maar dat de waarde van het huis ook omhoog zal gaan. Zo krijg je de investering meer dan terug wanneer het tijd is om je huis op de markt te zetten en naar een nieuwe woning te kijken.

(Terug naar boven)


Extra: infographic over zonnepanelen in Nederland

Hieronder een leuke infographic van duurzaamheidskompas.nl over zonnepanelen in Nederland:

Zonnepanelen in Nederland infographic van Duurzaamheidscompas

Zonnepanelen in Nederland infographic van Duurzaamheidscompas

(Terug naar boven)


Online vergelijking

Wil je ook switchen naar een nieuwe energieleverancier? Maak dan een vergelijking met onze online vergelijker en kijk bij welke energieleverancier jij de hoogste besparing kunt realiseren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.