3 tips om onnodige vakantiekosten te beperken

3 tips om uw vakantiekosten te beperken

Maak een vakantie niet onnodig duur. De meeste Nederlanders vertrekken in juli of augustus op vakantie. Een groot deel vertrekt met de auto. Een ander deel kiest voor een vliegvakantie.

Inhoud van dit artikel


Tips

Soms kan een verblijf in het buitenland ook minder leuke kanten hebben. Problemen met verlies of beschadiging van bagage, kleine of grotere persoonlijke ongelukken, of vertraging. Sommige zaken kunnen niet voorkomen worden, anderen weer wel. Wees voorbereid. Hier volgen wat tips om onnodige extra kosten zoveel mogelijk te beperken.

(Terug naar boven)


Huurauto

Een huurauto is vaak een kostbare aangelegenheid. Vergelijk thuis al wat de voordeligste opties zijn. Kies voor een goede verzekering, zodat je ook gedekt bent voor schade die bijvoorbeeld is ontstaan door een ongeluk. Bij de meeste autoverhuurders zit de verplichte verzekering in de huurprijs inbegrepen. Lees goed na of dat bij de betreffende verhuurder inderdaad het geval is.

Voordat de auto in gebruik wordt genomen, adviseren we om een rondje om de auto te lopen. Inspecteer het voertuig op krassen en deuken. Niet zelden vindt de overhandiging plaats in een donkere parkeergarage. Gebruik zo nodig een lampje (bijvoorbeeld van de telefoon) om op krassen te inspecteren. Maak foto’s van de staat van het voertuig waarin die verkeerde op het moment van ingebruikname.

Wijs de verhuurder op deuken en krassen en belangrijker nog: laat het schriftelijk vastleggen. Dit is een kleine moeite, maar kan aan het einde van de vakantie heel veel nodeloze discussie vermijden.

(Terug naar boven)


Beschadigde koffers

We hebben het wel eens gezien op zogenaamde verborgen camera-video’s: medewerkers van vliegmaatschappijen die gooien en smijten met onze bagage. Hopelijk gebeurt dit alleen bij hoge uitzondering. Maar zelfs als er met zorg met de bagage wordt omgegaan, is er een kans op beschadigingen.

Als er schade is aan een koffer zorg dan dat je dit direct meldt aan de bagageservicebalie van de betreffende luchthaven. Daar ontvangt je een formulier. Vul dit formulier in voor de reisverzekering. Mocht je onverhoopt geen reisverzekering hebben dan is het ook mogelijk om de schade (deels) te verhalen bij de luchtvaartmaatschappij of, indien van toepassing, bij de reisorganisatie. Deze mogelijkheden zijn echter soms wat beperkter.

(Terug naar boven)


Vertraging? Laat je compenseren

De dagen dat de luchtvaartmaatschappijen de reiziger ongestraft konden opzadelen met eindeloze vertragingen zijn inmiddels voorbij. Sinds een aantal jaren is de regelgeving veranderd ten gunste van de consument. Wie met een vertraging van drie uur of meer op zijn eindbestemming aankomt heeft recht op een vergoeding.

Deze vergoeding kan oplopen tot 600 euro per ticket, afhankelijk van de lengte van de vlucht en de duur van de vertraging. Voorwaarde voor deze compensatieregeling is wel dat je vliegt vanaf of naar een EU-land en dat je vliegt met een EU-luchtvaartmaatschappij.

Ter volledigheid merken we overigens wel op dat de regeling niet geldt in geval van overmacht, zoals bijvoorbeeld sneeuwstormen en terrorisme. Voor meer informatie raadpleeg de website van de Europese Commissie.

(Terug naar boven)


Online vergelijking

Wil je ook switchen naar een nieuwe energieleverancier? Maak dan een vergelijking met onze online vergelijker en kijk bij welke energieleverancier jij de hoogste besparing kunt realiseren.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *