10 tips om stroom te besparen

10 tips om stroom te besparen

Onze huishoudelijke apparaten leveren ons veel gemak op. We kunnen eenvoudigweg niet meer zonder koelkast, wasmachine en wasdroger. Dat het grootverbruikers zijn in stroom nemen we op de koop toe. Wie bewust omgaat met huishoudelijke apparatuur kan op een vrij eenvoudige wijze tientallen euro’s besparen. Wil je weten hoe? Hier 10 tips.


Inhoud van dit artikel


De koelkast

  1. Laat de koelkast nooit openstaan. Ook niet heel even. Dat geldt niet alleen ’s zomers maar ook ’s winters. Door het grote temperatuurverschil met de lucht in huis warmt de koelkast razendsnel op. Het kost extra veel energie om de temperatuur in de koelkast weer te laten dalen. Wijs huisgenoten hier ook op.
  2. Zet de temperatuur niet te laag. Een koelkast hoeft niet kouder dan 6⁰C te zijn om voldoende te koelen.
  3. Controleer de rubbers van de koelkast. Dit geldt trouwens ook voor de diepvries. Vervang versleten rubbers aan de binnenzijde van de deur. Zet de koelkast precies waterpas. Indien een koelkast scheef is geplaatst kan de deur niet goed sluiten. Er ontstaan kieren, waardoor koude lucht ontsnapt. De koelkast verbruikt dan meer energie om de temperatuur op peil te houden.
  4. Laat warm eten eerst afkoelen, voordat je het in de koelkast zet. De warme lucht van warme producten zorgt ervoor dat de koelkast extra veel energie moet verbruiken. Aan de andere kant kunnen koudere producten juist helpen bij het koelen, dus laat eten uit de diepvries in de koelkast ontdooien.
  5. Als je op vakantie gaat zorg dan dat je zo veel mogelijk producten hebt opgemaakt, zodat je de koelkast kunt uitzetten. Om nare geurtjes of vervelende schimmels te voorkomen, laat je de deur op een kier staan.
  6. Overweeg de tweede koelkast weg te doen. Hebben we echt wel een tweede koelkast nodig? Het zijn vaak oudere types, dus grootverbruikers van stroom. Weg doen levert al gauw een besparing van honderden euro’s op jaarbasis op.

(Terug naar boven)


De wasmachine en droger

  1. Let bij aanschaf van apparatuur zoals wasmachine en droger op het energielabel. A+++ is het meest zuinig. Deze apparaten zijn weliswaar bij aanschaf iets duurder, maar doordat ze veel minder stroom verbruiken, scheelt het jaarlijks flink op de elektriciteitsrekening.
  2. Kies een lagere temperatuur voor de was. 30 Graden is vaak al goed genoeg, en voor de wat vuilere was is 40 graden voldoende. Wassen op lagere temperaturen kost minder stroom. Let erop dat de wastrommel altijd helemaal is gevuld. Een wasje draaien met een halflege trommel is zonde, bovendien hoef je minder vaak te wassen.
  3. Bij veel wasmachines en drogers blijven de lampjes branden als het programma is voltooid. Dit zorgt voor sluipverbruik. Zet daarom de wasmachine of droger helemaal uit na het beëindigen van het programma.
  4. Veel huishoudens hebben een daltarief gedurende de avond en nacht, en ook in het weekend. Gebruik de wasmachine en droger gedurende de daltarieven. Ook hierdoor heb je een lagere energienota.

(Terug naar boven)


Online vergelijking

Wil je ook switchen naar een nieuwe energieleverancier? Maak dan een vergelijking met onze online vergelijker en kijk bij welke energieleverancier jij de hoogste besparing kunt realiseren.


One thought on “10 tips om stroom te besparen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *