4 Tips om sneller schulden af te bouwen

4 Tips om sneller schulden af te bouwen

Het afbetalen van schulden is niet iets wat we met veel plezier doen. Bijvoorbeeld bij de aanschaf van een auto: we treffen een kredietregeling, maar het liefst kijken we er daarna niet meer naar om. Hetzelfde geldt voor de hypotheekschuld. Maar daarnaast zijn er ook huishoudens met veel andere schulden. Wist je dat het loont om deze toch nog eens goed te bekijken? Enkele tips.


Inhoud van dit artikel


Schulden herfinancieren

Maak een lijstje van de verschillende schuldenposten. Zet erbij hoe hoog de rentetarieven zijn. Het kan gunstiger zijn om alle schulden te laten herfinancieren. Dat wil zeggen bij elkaar voegen en aflossen met één nieuwe lening. Er resteert dan nog één lening met een lager rentetarief. Kijk daarbij vooral naar de schuldenposten met de hoogste rentetarieven. Daar valt immers de grootste winst te behalen. Makkelijker gezegd dan gedaan? Dat klopt.

Voor wie veel schulden heeft en door de bomen het bos niet meer ziet is dit geen eenvoudige opgave. Het herfinancieren van schulden als creditcardschulden, autofinanciering, verkeersboetes of rood staan, is dan een enorme hindernis, die niet zonder hulp kan worden genomen. De gemeentelijke Kredietbank kan soelaas bieden. Laat je informeren over de mogelijkheden bij een kredietbank bij jou in de buurt.

(Terug naar boven)


Het hoogste rentepercentage eerst aflossen

Schulden met de hoogste rentepercentages kosten per saldo het meeste. Stel deze schulden niet uit voor later, maar begin deze juist als eerste af te lossen. Op die manier dalen je aflossingskosten het snelste. Schulden aflossen vereist altijd discipline. Zorg ervoor dat er geen betalingen worden gemist.

Regel de aflossingen zo mogelijk via een automatische overboeking. Op die manier worden problemen met de bank of de kredietverstrekker voorkomen.

(Terug naar boven)


Of toch maar de kleinste schuld eerst?

Wie niet de discipline heeft om eerst de schuld met de hoogste rente af te lossen kan ook een andere volgorde hanteren. Maar let op, het is niet de meest gunstige oplossing voor schuldreductie.

Toch is het voor velen makkelijker om eerst de kleinste schuld af te lossen. Zo is het doel eerder bereikt en zakt de moed je niet in de schoenen. Het gaat erom dat de motivatie om af te lossen ook daadwerkelijk in stand blijft. Halverwege opgeven is immers geen optie.

(Terug naar boven)


Bezuinigen

Wie serieus aan de slag wil met aflossen, zal ook maandelijks de beschikking moeten hebben over een aflossingsbedrag. Vraag jezelf af waar de schulden vandaan komen. Leef je niet op te grote voet? Bezuinigen is dan het devies! Zijn die abonnementen op tijdschriften en dagbladen echt wel nodig? Ga je eigenlijk wel naar die dure sportschool? Hoe hoog zijn de kosten voor levensmiddelen?

Veel consumenten doen hun boodschappen redelijk impulsief. Grijp niet vanzelfsprekend naar de merken die je gewend bent. Let op de aanbiedingen en de goedkopere merken. Ga niet naar de dure supermarkten, maar kijk ook eens bij de goedkopere. Alles bij elkaar scheelt het zo weer een paar tientjes, of zelfs enkele honderden euro’s per maand. Die kunnen dan prima worden aangewend om de schulden af te lossen.

(Terug naar boven)


Online vergelijking

Wil je ook switchen naar een nieuwe energieleverancier? Maak dan een vergelijking met onze online vergelijker en kijk bij welke energieleverancier jij de hoogste besparing kunt realiseren.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *