Tweedehands auto: een verstandige keuze

Tweedehands auto een verstandige keuze

Na de koop van een woning is de aanschaf van een auto voor veel mensen de grootste aankoop. Nieuwe auto’s zijn niet voor elke portemonnee. Maar ook tweedehands auto’s zijn een grote aanschaf. Ga dus niet over één nacht ijs. Een aantal tips.


Inhoud van dit artikel


Koop een auto bij een particulier

De kans is groot dat dezelfde auto bij een particulier honderden of wellicht duizenden euro’s goedkoper is dan bij een autohandelaar. Een particulier heeft niet als eerste oogmerk om winst te maken. Hij heeft zelf een andere auto gekocht en daarom verkoopt hij de vorige. Hij is erbij gebaat om de auto zo snel mogelijk te verkopen.

De particulier hoeft geen kosten te dekken, zoals personeel, pand en garantiekosten. Tegelijkertijd krijg je geen garantie bij een particulier. Het is dus extra belangrijk dat je de auto goed onderzoekt. Neem, indien nodig, iemand mee met verstand van zaken. Of laat de auto bij een onafhankelijke garage controleren.

(Terug naar boven)


Wees niet impulsief

Bij de zoektocht naar een auto is niet zelden haast geboden. Het komt geregeld voor dat de vorige auto het plotseling heeft begeven, of niet door de jaarlijkse APK-keuring is gekomen. Dan willen we graag zo snel mogelijk een ander vervoermiddel. Wie snel een vervangende auto nodig heeft, plaatst zichzelf in een slechtere onderhandelingspositie. En dat weten autoverkopers heel goed.

Het risico bestaat dat er meer wordt betaald voor de auto dan aanvankelijk de bedoeling was. Richt je pijlen dus op meer dan één auto. Als je nog een alternatief achter de hand hebt, is het makkelijker weglopen bij de onderhandelingen. Wie uitstraalt dat hij nog meer opties heeft, staat sterker in zijn schoenen. En dat komt de prijs ten goede.

(Terug naar boven)


Kleine PORTEMONNEE, grote auto

In autoland geldt de wet van vraag en aanbod. Er is veel vraag naar kleine auto’s, dus die zijn ook duurder. Grote auto’s zijn minder in trek, dus goedkoper. Voordeel van grote auto’s is dat ze vaak een degelijkere kwaliteit hebben dan de kleinere. En dat merk je vooral als ze er wat meer kilometers op hebben zitten.

Het loont de moeite om de meerkosten van brandstof, belasting en verzekering eens af te zetten tegen de besparing op de aanschafprijs. Per saldo kan de grotere auto dan toch goedkoper zijn.

(Terug naar boven)


Goedkope automerken

De meest populaire automerken zijn vanzelfsprekend ook de duurste merken. Ook op de markt voor tweedehands auto’s geldt dit. Kijk daarom verder dan bijvoorbeeld alleen de populaire Duitse merken. Een minder populaire auto is niet per definitie een minder goede auto. Veel merken stralen een bepaald image uit.

Wie minder gevoelig is voor de reputatie van een auto, kan ook eens naar de minder bekende merken kijken. Ook merken die niet meer bestaan, verliezen vaak hun waarde. Ze zijn dus goedkoper in aanschaf. Er wordt vaak verondersteld dat deze auto’s niet meer te repareren zijn. Dat is echter een misvatting. Informeer naar de mogelijkheden bij de autogarage.

(Terug naar boven)


Online vergelijking

Wil je ook switchen naar een nieuwe energieleverancier? Maak dan een vergelijking met onze online vergelijker en kijk bij welke energieleverancier jij de hoogste besparing kunt realiseren.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *