Dure leningen, dat kan anders

Dure leningen, dat kan anders

Geld lenen is de laatste jaren steeds goedkoper geworden. De rente voor een consumptief krediet is gedaald tot een historisch laag niveau. Geld lenen voor bijvoorbeeld een auto wordt daardoor steeds goedkoper. Maar schijn bedriegt. De aanlokkelijkste leningen zijn vaak de duurste: enkele voorbeelden.


Inhoud van dit artikel


Goedkopere autolening

Bijna de helft van de leningen worden afgesloten voor een auto. Vaak sluiten consumenten die leningen via de autodealer af, wanneer zij de auto kopen. Autoverkopers adverteren immers vaak met mooie lage rentes. Toch zijn de goedkope leningen van de dealers vaak minder aantrekkelijk dan ze lijken.

Het komt namelijk geregeld voor dat de consument die een beroep doet op de lening, geen korting meer kan krijgen op de aanschafprijs van de auto. Als men de korting op de auto verliest kan een goedkope lening dus duurder uitvallen dan een lening bij de bank. Het is daarom aan te bevelen om eerst te onderhandelen over de prijs van de auto. En pas daarna te informeren naar de financieringsvoorwaarden bij de dealer.

Bij sommige dealers zijn de kortingen wèl te combineren met een goedkope financiering. Als consument loont het de moeite om zich hier vooraf in te verdiepen.

(Terug naar boven)


Creditcards: handig maar duur

Een creditcard is een handig middel, waarmee je wereldwijd betalingen kunt verrichten. Wie met een creditcard betaalt, leent in feite. Het te betalen bedrag wordt immers pas op een later moment van de betaalrekening afgeschreven.

Beoordeel voorafgaand aan het gebruik van de creditcard of er voldoende saldo op de betaalrekening staat. Aan klanten die onvoldoende saldo hebben, of die ervoor kiezen om in termijnen af te betalen, wordt een zeer hoge rente in rekening gebracht. Het is daarom raadzaam om de schulden op de creditcard zo snel mogelijk af te lossen. Naast de rente worden er jaarlijks nog vaste kosten in rekening gebracht voor een creditcard. Deze variëren in hoogte van 12 euro tot enkele honderden euro’s per jaar. Schulden die op creditcards staan zijn doorgaans de duurste schulden.

Veel mensen realiseren het zich niet, maar rood staan op een betaalrekening is ook een vorm van lenen. Samen staan we jaarlijks voor miljarden rood op onze rekening. De banken berekenen hierover, net zoals de creditcardmaatschappijen, een zeer hoge rente. Daarom is rood staan een ongunstige, dure vorm van lenen.

(Terug naar boven)


Postorderkredieten

Een groeiende business: goederen bestellen bij een postorderbedrijf. Deze vorm van winkelen heeft ook in Nederland een grote vlucht genomen. De bestelde artikelen worden via de post of koerier bij de klant afgeleverd. Toegegeven, het gemak van winkelen vanaf je luie stoel is erg groot.

Toch kleeft er ook een nadeel aan deze vorm van shoppen. Consumenten maken namelijk veelvuldig gebruik van de mogelijkheid om gespreid terug te betalen. Dit kopen op afbetaling noemt ment postorderkrediet. De rente op dit soort kredieten is vaak erg hoog, tot wel 14%! Voor consumenten die meerdere postorderkredieten hebben lopen is het de moeite waard om de kredieten, eventueel met andere leningen, samen te voegen en over te sluiten in een nieuwe goedkopere lening.

(Terug naar boven)


Online vergelijking

Wil je ook switchen naar een nieuwe energieleverancier? Maak dan een vergelijking met onze online vergelijker en kijk bij welke energieleverancier jij de hoogste besparing kunt realiseren.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.