Besparen met zonwering

Besparen met zonwering

Besparen door gebruik van zonwering? Het kan echt. Hoewel het voor velen niet voor de hand ligt, kan een investering in binnen- of buitenzonwering op de lange termijn geld besparen. Het effectief gebruik van zonwering levert namelijk een grote energiebesparing op.

Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. Daarom doet men er goed aan, om het bij de bouw van een nieuwe woning al in de ontwerpfase mee te nemen.


Inhoud van dit artikel


Isolatie

Bij energiebesparing denkt men vaak aan isolatie van de woning. Hierbij gaat het meestal om isolatie van muren en daken. Ook dubbele beglazing vormt al sinds jaar en dag een vanzelfsprekendheid.

Maar ook zonwering kan hierbij dus een rol spelen. Screens, rolluiken veel soorten binnenzonwering kunnen ervoor zorgen dat de warmte ’s winters binnen blijft. Door minder warmteverlies is er minder energie nodig voor verwarming.

(Terug naar boven)


TNO-onderzoek

Naast binnenzonweringen zijn er ook verschillende soorten buitenzonweringen. Zo zijn er rolluiken, markiezen, luiken en screens. Er zijn handmatig te bedienen varianten, maar ook zelfregulerende zonweringen. Uit TNO-onderzoek blijkt dat toepassing van deze automatisch geregelde zonwering een enorme energiebesparing oplevert, zowel in de zomer als in de winter.

Hoe dat zit? Door te zorgen dat de warmte buiten blijft in de zomer en juist binnen kan in de winter. ’s Zomers hoeft veel minder te worden gekoeld als men de automatische zonwering gebruikt. Het slimme systeem bepaalt zelf wanneer er teveel zonlicht naar binnen schijnt. Door sensoren of een tijdschakelaar sluit de zonwering.

Hierdoor blijft de meeste warmte buiten en blijft het binnen koeler. Vooral in kantoorgebouwen scheelt dit veel in koelingskosten. Airco’s kosten immers veel energie. Als men de zonwering ’s winters uitschakelt hoeft er minder te worden verwarmd, omdat de zon voor de nodige opwarming zorgt. Volgens TNO-berekeningen levert dit een energiebesparing op tot zo’n 29% voor kantoren en 12% voor woningen.

(Terug naar boven)


Minder kunstlicht

Maar wordt het dan niet donkerder in huis? De meeste moderne zonweringen laten gewoon daglicht binnen. In screens zitten bijvoorbeeld kleine perforaties waardoor het daglicht naar binnen kan vallen, terwijl het felste licht gedempt wordt.

Daarnaast kunnen jaloezieën het licht als het ware verder werpen. Doordat het licht via de lamellen op het plafond reflecteert, weerkaatst het op een verdere afstand in huis. Zo is er ook op verdere afstand van het raam geen kunstlicht nodig.

(Terug naar boven)


Zonwering, de moeite waard

Uit de onderzoeksresultaten van TNO blijkt dat het wel degelijk is aan te raden om zonwering al in de ontwerpfase bij de bouw mee te nemen. Dat is nu vaak nog niet het geval. Sterker nog, meestal vormt het juist een sluitpost op de begroting.

Na de bouw kunnen doen zich problemen voordoen, zoals warmteoverlast en lichtoverlast bij grote glaspartijen. Pas dan komt zonwering in beeld. Al met al zijn de voordelen van zonwering zo groot, dat het zeker de moeite waard is om te overwegen.

(Terug naar boven)


Online vergelijking

Wil je ook switchen naar een nieuwe energieleverancier? Maak dan een vergelijking met onze online vergelijker en kijk bij welke energieleverancier jij de hoogste besparing kunt realiseren.


Contract Alarm: gratis herinneringsservice

Veel mensen weten niet wanneer hun energiecontract afloopt! Het Contract Alarm is een gratis herinneringsservice die u tijdig op de hoogte stelt van het aflopen van uw energiecontract. Wilt u nooit te veel betalen voor stroom en gas? Schrijf u dan in voor het Contract Alarm.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.