Besparen op de hypotheek: hoe doe je dat?

Besparen op de hypotheek hoe doe je dat?

Een groot deel van de vaste lasten is over het algemeen gereserveerd voor het huis waar je in woont. Maar het voordeel met een koopwoning is dat er vaak wel nog meerdere manieren zijn om geld te besparen. Het is daarom ook de moeite waard om goed onderzoek te doen voordat je een hypotheek afsluit.

Het is namelijk een betalingsregeling die vaak zo’n 30 jaar doorloopt – dus dan wil je het wel allemaal in orde hebben. Omdat besparen ons vak is, hebben wij uiteraard ook nuttig advies zodat jij kan besparen op de hypotheek.


Inhoud van dit artikel


Vergelijk hypotheken voordat je een keuze maakt

Het is een hele stap om een hypotheek af te sluiten, zeker als het de eerste keer is dat je een huis koopt. Maar ook als je hier al mee bekend bent, dan is het belangrijk om wederom eens rond te kijken. De laatste ontwikkelingen op de markt voltrekken zich namelijk in een razendsnel tempo, dus blijf boven alles goed geïnformeerd.

Hoe eerlijk een hypotheker ook lijkt, hij of zij handelt ook in het belang van eigen bedrijf. Bekijk daarom ook hoe elders de zaken worden geregeld. Misschien zijn er ergens anders voordeligere tarieven. Ook kan je online goed beginnen met het oriënteren op het aanbod en wat jouw eigen wensen zijn bij het besparen op de hypotheek.

(Terug naar boven)


Hoe meer spaargeld, hoe handiger

Je wilt uiteraard zo min mogelijk geld per maand betalen, als het even kan. Sta er ook bij stil dat een maandpremie vaak een stuk lager wordt wanneer je zelf een aardige som geld inlegt bij het kopen van een huis. Dat spaargeld waar je dus zo zuinig op bent, kan je op de langere termijn best wat schelen op de maandelijkse kosten. Maar kijk goed wat voor jou het belangrijkst is.

Misschien heb je namelijk liever een aardig bedrag op de bank in geval van nood, dan een hypotheek die per maand iets goedkoper is. Dat hangt heel erg van jouw situatie af. Bekijk dus meerdere scenario’s voordat je een beslissing neemt. Ook spelen andere leningen een grote rol: als je al bij bepaalde instanties in het krijt staat, dan komt je dat zeker niet ten goede wanneer je een hypotheek wilt afsluiten. Men wilt er namelijk zeker van zijn dat jij je rekeningen kan betalen.

Daarom kunnen zogenaamde consumptieve leningen, die geregistreerd staan bij het BKR, problemen veroorzaken als je een hypotheek wilt afsluiten. Betaal deze eerst af, dan begin je met een schone lei wanneer je een hypotheek aanvraagt.

(Terug naar boven)


Geld besparen op de hypotheek; oversluiten en renteaftrek

Wanneer een hypotheek al geruime tijd is afgesloten, dan is het toch nog mogelijk dat je ergens anders voordelig uit bent. Gelukkig is het ook vaak mogelijk om je hypotheek te laten oversluiten. Let daarbij goed op factoren als variabele hypotheekrente of juist het vastzetten van een hypotheek.

Dan kan je doen bij een hypotheker, maar ook steeds vaker bij een bank. Als de hypotheek eenmaal is geregeld, dan zijn deze kosten ook nog eens vaak aftrekbaar van je belastbare inkomen.

(Terug naar boven)


Online vergelijking

Wil je ook switchen naar een nieuwe energieleverancier? Maak dan een vergelijking met onze online vergelijker en kijk bij welke energieleverancier jij de hoogste besparing kunt realiseren.