Verspillingen in het huishouden: doe er wat aan!

Verspillingen in het huishouden doe er wat aan

Waarschijnlijk zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk bespaart op je uitgaven. Misschien heb je dat vanuit huis meegekregen, of ben je er zelf bewust van geworden dat kleine aanpassingen veel geld kunnen schelen.

Maar geloof het of niet – elk huishouden heeft wel verbeterpunten. Hoe zuinig je ook bent. Daarom maken wij een overzicht van de meest voorkomende verspillingen in het huishouden.

Inhoud van dit artikel


Gokken kost veel geld

Het lijkt vrij onschuldig: meedoen met de Staatsloterij, een avondje bingo, af en toe een kraslot of naar het casino. Maar sta er even bij stil: op jaarbasis kost dat veel geld, waar je bijna niets voor terug krijgt. Zelfs de hoeveelheid en tijdsduur van plezier is erg beperkt.

Het is natuurlijk altijd verleidelijk om mee te doen aan de trekking, want je wilt natuurlijk niet de enige persoon in je wijk zijn die niet de Staatsloterij wint. Maar eerlijk is eerlijk: de kans om te winnen is echt minimaal. Spaar liever dat geld op en gebruik het voor iets dat je echt graag wilt doen of kopen.

(Terug naar boven)


Verzekeringen zijn grote verspillingen in het huishouden

Iedereen moet een zorgverzekering hebben en een aantal andere verzekeringen. Maar ongemerkt geven Nederlanders hier erg veel geld aan uit, wat in sommige gevallen niet nodig is. Bekijk de polis van je verzekeringen namelijk eens goed – en vergelijk het ook met vorige jaren.

Heb je bepaalde modules bijvoorbeeld vrij hoog staan zonder dat je hier echt gebruik van maakt? Dan is het de moeite waard om deze bij te stellen. Een hoge vergoeding per jaar voor de tandarts lijkt een goed idee, maar als je voornamelijk alleen langsgaat voor controles, dan kan je beter deze dekking uitzetten en de rekening zelf betalen wanneer je langsgaat.

(Terug naar boven)


De niet-gebruikte sportschool

De intentie is er, maar in de praktijk wordt dat sportschool abonnement niet gebruikt. Dat is niet erg, want heel veel mensen komen niet aan sporten toe. Wat wel erg is, is dat je vervolgens maandelijks een vast bedrag aan de sportschool overmaakt zonder dat er gebruik wordt gemaakt van de faciliteiten. Ben je niet meer van plan om langs de sportschool te gaan? Ga dan langs en bespreek een annulering met al dan niet een afkoopregeling.

(Terug naar boven)


Beter omgaan met kranten en tijdschriften

Het staat hoog op het lijstje verspillingen in het huishouden: kranten die dagelijks worden bezorgd maar niet of nauwelijks worden gelezen. Of tijdschriften die vooral ergens in een hoek belanden en zich opstapelen totdat iemand ze weg gooit.

Ga bewust om met media: vaak bespaart het al veel geld om voor een digitaal abonnement op een tablet of telefoon te kiezen. Ook lees je meestal niet de hele krant, maar alleen specifieke artikelen. Die kan je ook los online kopen met het gebruik van bijvoorbeeld Blendle, waar je een klein bedrag betaalt (gemiddeld 0,25 euro) om een artikel te lezen.

Vergeet niet dat er nog steeds bibliotheken zijn! Voor een paar tientjes per jaar kan je hier meer dan genoeg boeken en tijdschriften halen, of zelfs gratis in de bibliotheek de krant lezen.

(Terug naar boven)


Online vergelijking

Wil je ook switchen naar een nieuwe energieleverancier? Maak dan een vergelijking met onze online vergelijker en kijk bij welke energieleverancier jij de hoogste besparing kunt realiseren.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.