Besparen op wassen: kleine moeite, groot verschil

Besparen op wassen kleine moeite, groot verschil

De wasmachine draait wekelijks volle toeren in de meeste huizen. Vooral wanneer je een gezin hebt met kleine kinderen kan het aardig aantikken om alles schoon te houden.

Gelukkig zijn er wel verschillende manieren waarop je toch kan besparen op wassen. Dit zijn onze favoriete tips die we thuis altijd toepassen.


Inhoud van dit artikel


Zet de wasmachine aan tijdens de daluren

Er zijn beperkingen aan de tijden waarop je wast, vooral als je in een appartement woont of woonruimte deelt. Het is tenslotte niet de bedoeling dat je anderen wakker houdt. Maar het geluid van een wasmachine is minder storend dan je denkt wanneer je in een huis woont. Dat is mooi, want dat betekent dat je prima nog ’s avonds laat een machine kan doordraaien.

Waar je ook woont, zorg ervoor dat je zoveel mogelijk gebruikt maakt van de daluren qua energieverbruik. Deze tijdstippen zijn meestal van 23:00 uur tot 7:00 uur, maar in gedeeltes van Noord-Brabant en Limburg al om 21:00 uur.

Het komt erop neer dat je tussen deze twee tijden een verlaagd energietarief betaalt. Ideaal dus om nog wat was door te draaien en te besparen op wassen.

(Terug naar boven)


Spaar de kleding op, alleen volle machines draaien

Als je kleding sorteert op witte was, bonte was en zwart – of misschien zelfs meer kleuren -, dan komt het weleens voor dat je maar een halve machine met was hebt. Wacht dan liever nog even een dag of twee totdat je een volle machine bij elkaar hebt, of kijk of je nog wat extra was kan vinden.

Het is namelijk zonde om voor een volle machine stroom te betalen terwijl deze niet volledig gevuld is. Een tip: meestal kan je ergens nog wel handdoeken, theedoeken of poetsdoeken vinden om de machine verder te vullen.

Beddengoed verschonen is ook een goede manier om de machine alsnog vol te krijgen.

(Terug naar boven)


Geen droger maar laten opdrogen

Heb je genoeg ruimte in huis om te was op te hangen? Maak daar dan zeker gebruik van. Een zolder in de winter is de ideale plek om je wasgoed te laten drogen. In de winter kan je natuurlijk de was ophangen in de tuin, indien daar ruimte voor is. Let wel altijd goed op dat de was niet onnodig lang blijft hangen aan de lijn of het droogrek laat. Ook is het belangrijk om je huis goed te luchten als je de was binnen droogt. Wanneer dat niet gebeurt, komt er namelijk extra vocht in huis waardoor huisstofmijt en schimmels meer kans krijgen.

(Terug naar boven)


Doe vaker een handwas om te besparen op wassen

Sommige kledingstukken hoeven niet telkens in de machine te gaan. Kijk ook altijd goed de wasvoorschriften na: veel lingerie, delicate kleding en sommige colbertjasjes moeten namelijk op de hand worden gewassen.

Je wilt namelijk niet dat kwetsbare stoffen beschadigd worden. Zorg ervoor dat je een handwasmiddel hebt en gebruik altijd lauw water om de kledingstukken te wassen. Een handwasje is ook ideaal als je iets snel gewassen moet hebben; een wasmachine doet hier namelijk veel langer over.

(Terug naar boven)


Infographic: de evolutie van wassen

De evolutie van wassen, infographic door micwatching

De evolutie van wassen, infographic door micwatching

(Terug naar boven)


Online vergelijking

Wil je ook switchen naar een nieuwe energieleverancier? Maak dan een vergelijking met onze online vergelijker en kijk bij welke energieleverancier jij de hoogste besparing kunt realiseren.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.