Week van de energierekening

Week van de energierekening

Jaarlijks organiseert Milieu Centraal de week van de energierekening. In deze week worden huishoudens gestimuleerd om aan energiebesparingen mee te gaan doen voor het milieu en een lagere energierekening.


Inhoud van dit artikel


Over de week van de energierekening

Op de website van Milieu centraal vind je een aantal leuke tests en interactieve applicaties. Met behulp van deze tests kom je op een leuke manier te weten wat je kunt veranderen om energie te besparen. De Week van de Energierekening is een initiatief van de onafhankelijke organisaties Milieu Centraal, Vereniging Eigen Huis, de Nederlandse Woonbond, VvE Belang, Vastgoed Belang, VACpunt Wonen en het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Milieu centraal logo

Milieu centraal logo

Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat tenminste 1 op de 5 Nederlandse huishoudens er niet zeker van is of ze de energierekening kunnen blijven betalen. Het onderzoek was uitgevoerd onder 1061 Nederlandse huishoudens, vooral huishoudens met een laag inkomen en laag opgeleiden. Huurders die twijfel hebben over het kunnen betalen van de energierekening denken in de toekomst te moeten bezuinigen op andere zaken. Het ging om 28% van de ondervraagde huurders.

Verder bleek uit het onderzoek dat 7 op de 10 ondervraagden er heil in zien om het energieverbruik te verlagen om zo te kunnen bezuinigen op de energierekening. De meest voorkomende en makkelijke aanpassingen zijn: het tijdig (geheel) uitschakelen van apparatuur, als er een apparaat stuk gaat er een energiezuinig model voor in de plaats te kopen en bewuster omgaan met warm water.

Er zijn een aantal acties bedacht waar aan meegedaan kan worden, zoals een social media actie, acties bewonersverenigingen en inzicht krijgen in besparingen via online tests en applicaties.

Merkbaar is dat er steeds meer mensen bewust omgaan stroom- en gasverbruik. De beweegreden voor velen is het behalen van een lagere energierekening, anderen doen het vooral omdat het goed is voor het milieu. Niet heel veel mensen weten dat met behulp van eenvoudige en vaak goedkope oplossingen er flink wat gas en stroom valt te besparen! Iets wat direct terug te zien is op de energierekening. Zo helpt het al om bijvoorbeeld korter te douchen of het plaatsen van tochtstrips op kozijnen rondom het huis om tocht en kou te voorkomen, waarmee tientallen euro’s op jaarbasis te besparen valt!

(Terug naar boven)


Acties op social media

Er zijn eenvoudige energiebesparingstests beschikbaar gesteld door Milieu Centraal onder de naam Tests en advies op maat. Besparen op energie, scheiden van afval, klimaatvriendelijk eten en milieuvriendelijk winkelen worden op deze manier nog makkelijker. Bekijk hier alle energiebesparingstests van Milieu Centraal.

Aan de hand van een aantal vragen die beantwoord worden wordt er een overzicht getoond van (simpele) wijzigingen die je thuis kunt doorvoeren om geld te besparen op de energierekening. Op de actie pagina’s zijn jaarlijks prijzen te winnen, zo is er een actie geweest waarmee 2500 euro aan energiezuinige apparaten te winnen was. Lees meer over de actuele winacties op de website van Milieu Centraal.

(Terug naar boven)


Voor bewonersvereningen

Ben je lid van een VvE (Vereniging van Eigenaren)? Dan is het mogelijk een gratis verlichtingsscan van de gedeelde of algemene ruimtes te krijgen. Handig in het geval er sprake is van bijvoorbeeld een appartementencomplex. Voor huurders is het mogelijk om via bijeenkomsten door een z.g.n. energiecoach van de Woonbond hulp te krijgen bij het besparen op energie.

Huiseigenaren kunnen via de VvE een test doen waarmee wordt gekeken of de deelnemer een besparingstopper, bewuste gebruiker, energieslurper of verspiller is. In veel gevallen kun je door collectief inkopen een flinke korting krijgen op materialen zoals radiatorfolie.

Radiatorfolie wordt geplaatst achter de radiator waarmee warmte niet grotendeels in de muur achter de radiator gaat zitten. Dit zijn allemaal tips waarmee direct aan de slag gegaan kan worden, en die ook nog eens merkbare resultaten boeken. Wil jij ook energiezuiniger aan gaan doen? Lees dan verder hoe je dit met behulp van de tips en applicaties van Milieu Centraal kunt realiseren!

(Terug naar boven)


Wanneer is de week van de energierekening?

De jaarlijkse week van de energierekening wordt gehouden van 14 oktober tot en met 20 oktober. Deze week kun je gebruiken als goed moment om eens goed het eigen energieverbruik onder de loep te nemen. Stel jezelf vragen als: hoeveel verbruik ik eigenlijk elke maand aan elektriciteit en gas? Iets verderop in dit artikel bevinden zich een aantal links naar de websites van Milieu Centraal waarmee je makkelijk inzicht krijgt in energiebesparende verbeterpunten.

Door over te stappen naar een andere energieleverancier kun je jaarlijks flink wat euro’s besparen. Via onze online vergelijker is het mogelijk een keuze te maken uit verschillende energieleveranciers waarbij de maandelijkse energierekening lager uit valt. Je profiteert in veel gevallen van een welkomstpremie en/of kortingen als je via Besparenkan overstapt naar een andere energieleverancier.

(Terug naar boven)


Filmpje over de week van de energierekening

De Energiecamper toerde door het land tijdens de Week van de Energierekening 2014, bekijk het filmpje hieronder:

(Terug naar boven)


Tests en interactieve applicaties van Milieu centraal

Milieu Centraal heeft een aantal tests en applicaties beschikbaar gesteld. Deze programma’s en test gebruik je om inzage te krijgen in energiebesparende toepassingen en middelen. Hieronder bevind zich een lijst met alle tests en interactieve applicaties van Milieu Centraal:

(laatste update: 10 februari 2017)

Klik op 1 van de bovenstaande links om de tips of applicatie te bekijken op de website van Milieu Centraal.

(Terug naar boven)


Over Milieu Centraal

Milieu Centraal is een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die consumenten praktische informatie biedt over milieu en energie in het dagelijkse leven; van afval tot zonnepanelen. Alle tips en adviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Een externe wetenschappelijke adviesraad is onderdeel van de kwaliteitsborging. Milieu Centraal werkt samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheid en media en informeert per dag zo’n 5.000 consumenten via milieucentraal.nl en andere websites.

Bron: https://www.milieucentraal.nl

(Terug naar boven)


5-tal energiezuinige tips die je direct kunt toepassen

Hieronder bevinden zich een aantal simpele energiebesparingstips die je direct kunt uitvoeren. Het resultaat is hierbij direct merkbaar, zeker met het gebruik van een slimme meter. Een slimme meter geeft je per dag, uur of kwartier inzage in het actuele stroom- en gasverbruik.

  1. Zet de computer (laptop of desktop) in de slaapstand. Bij een korte gebruikspauze is het raadzaam de computer in de slaapstand te zetten. Gebruik je de computer niet meer voor een langere periode? Zet deze dan geheel uit!
  2. Bespaar geld tijdens het douchen. In veel Nederlandse huishoudens staat het douchen op nummer 1 als het gaat om warmwaterverbruik in huis. Besparingen zijn simpel door te voeren: namelijk minder lang douchen en monteer een waterbesparende douchekop. Elke dag 10 minuten douchen in een gemiddelde huis, tuin en keuken douche kost gemiddeld rond de 146 euro per jaar aan water en energiekosten per persoon. Douch je elke dag 1 minuut korter dan scheelt dat op jaarbasis rond de 15 euro. Lees hier hier ons artikel met tips om energie te besparen tijdens het douchen.
  3. Hang de was op als het droog is buiten. Het gebruik maken van een wasdroger zorgt voor een flinke stijging in het energieverbruik. Hang daarom de was op een waslijn buiten in de tuin om onnodig energieverbruik tegen te gaan. Dit kost namelijk niets en het is een stuk beter voor het milieu en de energiekosten. Was buiten ophangen om te drogen kan jaarlijks tot 25 euro schelen.
  4. Maak gebruik van LED-lampen. Heeft je woning nog een gloeilamp in gebruik? Vervang deze na het stuk gaan van de lamp door een LED-lamp. De initiële aanschaf van een LED-lamp is wel hoger dan die van een reguliere gloeilamp, echter gaan LED-lampen veel langer mee. De aanschaf van een LED-lamp verdien je binnen 2 jaar terug en na 10 jaar heb je ruim 85 euro bespaard! Wij hebben een artikel on-line gezet waarin wij de voordelen van het gebruik van LED-verlichting beschrijven.
  5. Probeer sluipverbruik tegen te gaan. Betalen voor stroom die je niet direct gebruikt door apparaten die continue in de z.g.n. stand-by stand staan is zonde! Vermijden van sluipverbruik is simpel, schakel het apparaat compleet uit. Het beste is om de stekker uit het stopcontact te halen, of maak gebruik van een stekkerblok met een aan/uit schakelaar. Sluipverbruik tegen gaan bespaart je jaarlijks tot zo’n 70 euro, afhankelijk van het aantal apparaten in gebruik.

(Terug naar boven)


Extra: infographic `klimaatklappers` van Milieu Centraal

Bekijk in de infographic van Milieu Centraal welke `klimaatklappers` er bij jou thuis aanwezig zijn, met handige bespaartips erbij!

Klimaatklappers - makkelijke tips om CO2 te besparen

Klimaatklappers – makkelijke tips om CO2 te besparen

Bron: https://www.milieucentraal.nl/media/2164/infographic-print-makkelijketips-cmyk-01_1900x1073.jpg

(Terug naar boven)


Online vergelijking

Wil je ook switchen naar een nieuwe energieleverancier? Maak dan een vergelijking met onze online vergelijker en kijk bij welke energieleverancier jij de hoogste besparing kunt realiseren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.