Ga zuinig om met geld en het milieu – en gebruik regenwater!

Ga zuinig om met geld en het milieu – en gebruik regenwater!

De lente komt er weer aan! Lekker weer, minder laagjes kleding aan en… regenwater in overvloed! In de winter zijn we vaak blootgesteld aan flinke kou, natte sneeuw en stormachtig weer.


Maar de lente brengt zachter weer, zelfs wanneer het regent. Daarom is het nu een goede periode om na te denken over wat je kan doen met regenwater om de jaarlijkse kosten te drukken. En die mogelijkheden zijn waarschijnlijk meer dan je dacht.

Inhoud van dit artikel


Regenwater opvangen is heel eenvoudig

Misschien ben je er zelfs mee opgegroeid: een grote, ronde regenton achterin de tuin. Tegenwoordig komen ze in allerlei soorten en maten, maar nog steeds is dit een van de makkelijkste manieren om regenwater op te vangen.

Tegenwoordig heb je ook allerlei hulpstukken die je kan aansluiten op de ton. Bijvoorbeeld een beveiliging door middel van een kind veilig deksel, of een tapkraan waar je ook een tuinslang op kan aansluiten.

(Terug naar boven)


Voor het onderhoud van de tuin

Niet iedereen is in het bezit van een tuin. Maar als je er dan toch eentje hebt, dan wil je ‘m ook goed onderhouden. Dat betekent de nodige liters water om de bloemen, planten en gewassen goed te verzorgen. Maar natuurlijk is het ook nodig om regelmatig de tegels te schrobben en een goede poetsbeurt te doen.

Regenwater is uiterst geschikt voor deze doeleinden. Hoewel de hoeveelheid water per seizoen – of zelfs per maand – kan wisselen, is het een goed idee om het regenwater hiervoor in te zetten. Het water valt tenslotte toch naar beneden, waarom zou je het niet gebruiken?

Je kunt ervoor kiezen om het water te verdelen per gieter, of zelfs een emmer, maar vaak kan je ook een tuinslang aansluiten. Dat is helemaal ideaal als je gericht het regenwater over een grote oppervlakte wilt verspreiden.

(Terug naar boven)


Poetsen en de auto wassen

Een auto heeft net zoals een huishouden onderhoud nodig. Dan betekent regelmatig goed aan de poets gaan zodat alles er goed uitziet en vuil wordt weggehaald. Je staat er misschien niet bij stil dat je hier best veel water voor gebruikt. Vooral bij de auto wordt het er snel doorgejaagd.

Gebruik liever het regenwater dat je makkelijk opvangt om de auto weer te laken blinken. Als je kinderen hebt, is het extra handig en leuk om met opgevangen regenwater de auto in de zomer te poetsen. Het blijft namelijk leuk om back to basic te gaan door water uit de regenton te halen. Of wat dacht je van heitje voor karweitje?

(Terug naar boven)


Regenwater voor het huishouden

Wil je het echt serieus aanpakken? Dan kan je op zoek gaan naar een regenwatersysteem dat je op jouw huishouden kan aansluiten.

Het regenwater wordt dan opgevangen via het dak en afgevoerd door een buis, die naar een ondergrondse opslagtank leidt. In deze tank is een filter ingebouwd zodat er geen vervuiling mee stroomt.

Dit gefilterde water gaat vervolgens naar een regenwaterstation dat het schone regenwater naar de zogenaamde verbruikstoestellen brengt. Zo kan je vervolgens regenwater gebruiken om de was te doen of zelfs het toilet door te spoelen.

(Terug naar boven)


Online vergelijking

Wil je ook switchen naar een nieuwe energieleverancier? Maak dan een vergelijking met onze online vergelijker en kijk bij welke energieleverancier jij de hoogste besparing kunt realiseren.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.