Energiebesparing in de woonkamer

Energiebesparing in de woonkamer

Wist je dat je flink wat energie kunt besparen door je woonkamer iets anders in te richten? Je kunt een hoop geld besparen op de energierekening door een aantal simpele aanpassingen toe te passen in je inrichting van de woonkamer. Wij zetten een aantal handige tips voor je op een rijtje.

Overzicht van bespaartips

  1. Schaf een vloerkleed aan
  2. Rekening houden met natuurlijk lichtinval
  3. Gebruik lichte kleuren op de muren
  4. Hang gordijnen op
  5. Zit naast een warmtebron
  6. Online vergelijking

Bespaartip 1: Schaf een vloerkleed aan.

Heb je een tegelvloer of houten vloer? Schaf dan een vloerkleed aan. Een vloerkleed kan meer functies hebben dan enkel als decoratief item. Het heeft een geluiddempende werking en belangrijker nog een isolerende functie.

Als je een vloerkleed voor de bank neerlegt dan zorg je ervoor dat je voeten warm blijven. Hiermee stijgt de gevoelstemperatuur van de woonkamer en heb je minder de behoefte om de verwarming hoger te zetten.

(Terug naar boven)


Bespaartip 2: Rekening houden met natuurlijk lichtinval

Elk huis is anders, zo heeft elk huis op andere plekken meer of minder lichtinval. Probeer de woonkamer zo in te richten dat er maximaal gebruik gemaakt wordt van de lichtinval van buitenaf naar binnen toe.

Je kunt bijvoorbeeld je bank of stoel verplaatsen naar een plek waar veel vaker zon op staat. Zodra je op de bank zit merk je direct dat het een stuk aangenamer is. Een extra bijkomend voordeel is dat je geen lamp (extra) hoeft aan te zetten, een dubbele besparing dus!

(Terug naar boven)


Bespaartip 3: Gebruik lichte kleuren op de muren

Iets waar je niet zo snel bij stil staat is dat donkere kleuren warmte en licht absorberen. Dit heeft effect op de opwarming van de woonkamer. Gebruik je veel donkere kleuren? Dan zul je merken dat de woonkamer al snel een aantal graden minder warm is ten opzichte van een woonkamer met een lichte kleur op de muren.

Je woonkamer is een stuk helderder bij gebruik van lichte kleuren op de muren, met als effect dat je niet zo snel een lamp hoeft aan te zetten op plekken waar het snel donker is. Je kunt dus beter kiezen voor lichte kleuren op de muren.

(Terug naar boven)


Bespaartip 4: Hang gordijnen op

Misschien denk je al snel aan stoffige, dikke gordijnen die al het licht in je woonkamer blokkeren. Er zijn echter heel veel leuke en lichte gordijnen te koop met een hoge isolerende waarde waarmee je de woonkamer niet somber maakt. Het allerbeste kun je gebruik maken van dikke gordijnen, en deze s’avonds dicht doen.

Gordijnen zorgen ervoor dat de warmte langer in de woonkamer blijft zitten. De kou die via het raam naar binnen komt wordt dan grotendeels tegengehouden door de gordijnen. Controleer wel of de gordijnen niet over de radiatoren hangen, dit heeft dan een averechts effect!

(Terug naar boven)


Bespaartip 5: Zit naast een warmtebron

Je hebt het sneller warm wanneer je langs een warmtebron gaat zitten. Stel de thermostaat in op een iets lagere temperatuur dan je normaal gesproken zou invoeren. Zeker in combinatie met alle bovengenoemde bespaartips zul je sneller en merkbaar warmer worden.

Heb je het ondanks het zitten naast een warmtebron toch nog koud? Zet dan een lekkere kop hete thee en sla een dekentje over je heen, dan heb je het zó warm! Lees hier ons artikel over verschillende warmtebronnen en welke je het beste kunt gebruiken voor een zo hoog rendement.

(Terug naar boven)


Online vergelijking

Wil je ook switchen naar een nieuwe energieleverancier? Maak dan een vergelijking met onze online vergelijker en kijk bij welke energieleverancier jij de hoogste besparing kunt realiseren.


4 thoughts on “Energiebesparing in de woonkamer

  1. Wat een goed blog! Behalve de woonkamer leuk inrichten is dit uiteraard ook heel belangrijk. Gelukkig zijn besparend inrichten en leuk inrichten heel goed met elkaar te combineren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *