Energie besparen tijdens het koken

Energie besparen tijdens het koken

Je kunt overal in huis besparen op energie, ook tijdens het koken. Gebruik bijvoorbeeld pannen die op de warmtebron passen en je zult zien dat je met weinig inspanning geld kunt besparen! In dit artikel tonen we je een aantal manieren waarmee je energie kunt besparen tijdens het koken. Wie weet voer je een aantal van deze bespaartips al onbewust uit!

Overzicht van bespaartips


Bespaartip 1: Maak gebruik van de juiste pannen

Het beste is om een pan te gebruiken die de hele pit bedekt om zo maximale warmte te ontvangen. Kies dus de juiste pan tijdens het koken, de grootte is hierbij van belang. Een kleinere pan is veel sneller warm.

Ook de bodem van een pan is van belang voor het besparen van energie tijdens het koken. Een dunne(re) bodem geeft meer warmte af naar binnen toe en is efficiënter voor het koken op elektrische kookplaten, inductie of keramisch. Een bolle bodem zal niet (goed) werken bij het koken op een elektrische, inductie of keramische plaat aangezien de bodem niet goed aansluit. Kook je op gas? Dan kun je prima gebruik maken van een pan met een bolle onderkant.

Laat de deksel zo lang mogelijk op de pan als je iets wil laten koken. Door de deksel op de pan te laten voorkom je dat veel energie verloren gaat. Je kunt een snelkookpan gebruiken bij een gerecht dat lang moet koken, als dat mogelijk is. Het wokken van eten gebruikt ook een stuk minder energie omdat het eten sneller gaar is. Over het algemeen zijn de ingrediënten bij wokgerechten in kleinere stukken gesneden.

(Terug naar boven)


Bespaartip 2: Kook op gas (als dat mogelijk is)

Heeft je woning een gasaansluiting? Kook dan zo vaak mogelijk op gas, dit verbruikt namelijk minder energie dan een elektrische warmtebron. Met koken op gas bespaar je jaarlijks tientallen euro’s ten opzichte van een elektrische kookplaat. Kies voor een inductiekookplaat als het niet mogelijk is op gas te koken. Deze is zo’n 20% energiezuiniger dan een gietijzeren, keramische of halogeen warmtebron.

(Terug naar boven)


Bespaartip 3: Warm je eten op met behulp van een magnetron

Een magnetron is wellicht niet het eerste apparaat waar je aan denkt bij een energiebesparing. Toch kun je aardig wat energie besparen door eten op te warmen met behulp van een magnetron dan met een oven of het fornuis. Het beste is om de stekker van de magnetron na gebruik uit het stopcontact te trekken. Vooral oude modellen magnetrons hebben flink wat sluipverbruik en kun je flink wat stroom besparen door de stekker van het apparaat uit het stopcontact te laten.

Ben je van plan een oven aan te schaffen? Kies dan een combimagnetron met een hete luchtfunctie. Een combimagnetron verbruikt minder energie dan enkel een oven. Dit komt doordat via de combistand een gerecht veel sneller opgewarmd is. Bij het gebruik van een oven is de hete-luchtstand de beste optie dan de boven- en onder warmtestand.

Het ontdooien van ingrediënten of maaltijden in de magnetron heeft wel veel meer energie nodig dan in een oven. Je kunt nog meer besparen door de ingrediënten of de maaltijd in de koelkast te laten ontdooien. De koelkast hoeft dan minder hard te werken en het komt de smaak ook ten goede.

(Terug naar boven)


Bespaartip 4: Schaf een energiezuinige waterkoker aan

Wist je dat een gemiddelde waterkoker een vermogen heeft van tot wel 1725 watt ? Je kunt dus flink besparen als je zuinig omgaat met de waterkoker. Verwarm het water niet verder dan je nodig hebt. Vervang zo snel mogelijk een defecte waterkoker waar het water continue blijf koken door een defect mechanisme. Het is verstandig om de waterkoker met regelmaat te ontkalken, aangezien het verwarmingselement in de waterkoker dan het beste zijn werk kan doen.

Haal de stekker van de waterkoker uit het stopcontact om sluipverbruik te voorkomen. Een waterkoker met een led-lamp of display dat altijd aanstaat verbruikt dagelijks stroom zonder dat je daar echt veel aan hebt. Ook is het handig om te controleren of het verwarmingselement van de waterkoker zich onderaan bevind. Op deze manier kun je ook weinig water (snel) koken. Waterkokers waar het verwarmingselement aan de zijkant hebben verwarmen water veel minder efficiënt.

(Terug naar boven)


Bespaartip 5: Schakel keukenapparatuur uit

Niet alleen maar in je woonkamer, maar ook in de keuken bevinden zich veel apparaten. Grote kans dat deze apparaten de hele dag lang ingestoken staan. Zoals in bespaartip 4 is vermeld is een waterkoker 1 van dit soort apparaten met sluipverbruik. Ook koffieapparaten zoals espressomachines staan vaak aan. Let bij aanschaf van keukenapparatuur of deze vanzelf uit kunnen schakelen. Dit bespaart je al heel wat kilowatt uur per jaar!

Kijk eens rond in je keuken en bepaal welke apparaten niet aangesloten hoeven te worden op het stopcontact, denk hierbij aan apparaten zoals keukenmachines, food processors, blenders en staafmixers.

(Terug naar boven)


Extra: infographic van United Consumers

Onderstaande infographic van United Consumers illustreert mooi hoe je eenvoudig op energie in de keuken kunt besparen. Wellicht pas je er al onbewust een aantal toe!

Energie besparen tijdens het koken

Energie besparen tijdens het koken

(Terug naar boven)


Online vergelijking

Wil je ook switchen naar een nieuwe energieleverancier? Maak dan een vergelijking met onze online vergelijker en kijk bij welke energieleverancier jij de hoogste besparing kunt realiseren.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *