Waarom een strak budget niet altijd werkt

Waarom een strak budget niet altijd werkt

Veel mensen die op weg zijn om de financiën op orde te krijgen vinden vooral in het begin het niet leuk om de realiteit onder ogen te zien. Alleen al bij het idee dat je zó ontzettend zuinig aan moet gaan doen om alles terug op de rails te krijgen ontstaat het idee dat je nooit meer iets voor jezelf kunt kopen, of een leuke activiteit kunt ondernemen. In dit artikel laten we zien dat een strak budget niet altijd het gewenste resultaat boekt.


Ben jij ook iemand die een lijst maakt met wat je “wel” of “niet” kan uitgeven, en continue terugkijkt op deze lijst? Dit is waarschijnlijk niet het meest leuke in je leven om bij te houden. Als je al het leuke in je leven -dingen die je plezier geven- voor altijd zou moeten opgeven om je financiën op orde te krijgen, zou je daar dan nog mee doorgaan?

Té strikt zijn met je budget beperkt of voorkomt in vele gevallen onnodige uitgaven. Er is meer geld over in de maand, iets wat ervoor kan zorgen dat het financiële doel makkelijk(er) gehaald kan worden. Dit is geen slecht iets, maar zorgt wel voor een balans. Het is oké om eens een keer zomaar iets voor jezelf te kopen, zonder je direct schuldig te voelen.

Het is goed om kritisch naar je uitgaven te kijken. Vooral in de fase in je leven waar je iets nieuws aan het opbouwen bent, zoals het kopen van een huis of het aanschaffen van een huisdier. Dit zijn namelijk lange termijn verplichtingen die direct impact hebben op je financiën. Je bent dan bezig met het opstellen van een lijst met spullen die je nodig hebt. Vaak is het dan interessant om aanbiedingen in de gaten te houden om geld te besparen.

Ben je echter klaar met de “grote” projecten in je leven, maar zet jij jezelf nog steeds op een strak budget? Voer dan deze oefening uit. Hieronder staat een oefening beschreven waarmee jij kunt bepalen wat nodig is, en wat je graag zou willen hebben.

Oefening: Maak een “Nodig en Willen lijst”

  1. Pak een stuk papier en verdeel deze in 2 kolommen.
  2. Label de linkerkolom “Nodig” en de rechterkolom “Willen“.
  3. Denk nu na over je huidige situatie. Je huis, vervoer, kleren, gezondheid, relaties enzovoorts. Bedenk welke spullen of ervaringen blijken te ontbreken in je leven. Schrijf direct op wat er in je opkomt, ongeacht de context of prijs ervan. Maak je geen zorgen of de lijst perfect of compleet is.
  4. Bedenk goed dat het hebben van een flinke lijst met basisbehoeften niet hoeft in te houden dat je minder `mag` opschrijven in de lijst “Willen“. Je leven gaat over meer dan alleen maar overleven, je geluk en plezier is ook zeer belangrijk.

Voor een aantal punten in de lijst “Nodig kan het zijn dat je geen geld hoeft uit te geven. Andere keren is geld juist hetgeen dat je nodig hebt om het doel te bereiken. Probeer nu zoveel mogelijk weg te strepen aan de hand van de middelen die je nu al tot je beschikking hebt.

Maak dan 1 enkele lijst met alle overgebleven punten van de beide lijsten en sorteer deze op prioriteit. Met andere woorden: de meest belangrijke punten zet je bovenaan. Vaak zijn dit punten uit de lijst “Nodig” maar er kunnen ook zeer zeker punten in zitten uit de lijst “Willen“.

Gefeliciteerd! Je hebt een overzichtelijke lijst gemaakt met doelen waar je een plan voor kunt bedenken. De volgende stap is actie ondernemen. Bedenk goed hoe je de doelen het snelst, maar vooral slimst kunt behalen. Voordat je het weet streep je een hoop punten van de lijst af. Succes!


Online vergelijking

Wil je ook switchen naar een nieuwe energieleverancier? Maak dan een vergelijking met onze online vergelijker en kijk bij welke energieleverancier jij de hoogste besparing kunt realiseren.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *