Tips om water te besparen tijdens het douchen

Tips om water te besparen tijdens het douchen

Douchen is voor vele een heerlijk moment van de dag, even lekker ontspannen. Douchen is dus meer dan alleen jezelf wassen. Ben je op zoek naar een goede balans tussen comfortabel douchen en tóch besparen? Lees dan verder!


De oplossing is heel simpel: koop een spaardouche! Dit verkleint de doorstroming en voegt lucht aan het water toe op een manier dat het nog steeds comfortabel is. Een spaardouche heeft toch nog een krachtige waterstroom. Zelfs een regendouche hoeft niet per se waterverspillend te zijn. Let wel bij aanschaf van een spaardouche op de volumestroomklasse, dit is een eenheid waar het verbruik van de douchekop op vermeld staat.


Overzicht van besparingen


Waarom zou je willen besparen op water?

In principe kost het verbruik van water tijdens het douchen niet zo heel erg veel. Ga je dit op jaarbasis bekijken, dan zul je al snel op een heel ander bedrag uitkomen. Een gemiddeld gezin besteed per jaar zo’n €330 per jaar aan water. Door gebruik te maken van een spaardouche kun je tot een kwart van het totaalverbruik besparen.

Overigens bespaart een spaardouche niet enkel op water, maar ook op energie! Hoe dan? Doordat je boiler minder lang hoeft te verwarmen ben je goedkoper uit. Tevens kost het veel energie om gebruikt water weer schoon te krijgen (waterzuivering installaties).

(Terug naar boven)


Wat kost douchen je?

Gemiddeld genomen verbruikt een persoon 50 liter per dag aan douchewater. De meest voorkomende manier om water te verwarmen is met behulp van een geiser of combi-ketel. Er is gemiddeld genomen ongeveer 1/4 m3 gas nodig om 50 liter water te verwarmen. Per jaar verbruikt een persoon dus 18250 liter water waar 91 m3 gas voor nodig is om op te warmen. Dit komt neer op een bedrag van €82 euro per jaar. Voor een gezin met 4 personen is het een totaal bedrag van ongeveer €330 euro per jaar.

(Terug naar boven)


Hoeveel water bespaart een spaardouche?

Een normale ouderwetse douchekop laat ongeveer 10 liter water per minuut door. Een waterbesparende douchekop laat tussen de 4.5 en 8.5 liter water door. Om niet in te leveren op comfort zul je ongeveer op 7 – 7.5 liter water per minuut zitten. Simpelweg bespaar je dus 25% op water en gas uit. Een gezin bespaart met een spaardouche €82 op jaarbasis uit. Het mooiste is dat het vervangen van een douchekop maar 10 minuten tijd hoeft te kosten!

(Terug naar boven)


Overzicht van volumestroomklasse van douchekoppen

Klasse Z: 4.2 tot 6.9 liter water per minuut.
Klasse A: 6.9 tot 8.7 liter water per minuut.
Klasse S: (meest gangbare): 8.7 tot 11.5 liter water per minuut.
Klasse B: 11.5 tot 14.4 liter water per minuut.
Klasse C: 14.4 tot 17.3 liter water per minuut.
Klasse D: 17.3 tot 21.9+ liter water per minuut.

Let op: liters water per minuut is gebaseerd op een stromingsdruk van 100 kPa (1 bar).


Online vergelijking

Wil je ook switchen naar een nieuwe energieleverancier? Maak dan een vergelijking met onze online vergelijker en kijk bij welke energieleverancier jij de hoogste besparing kunt realiseren.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *