Sta jij wel eens rood bij de bank?

Sta jij wel eens rood bij de bank?

Roodstand, ook wel kwartaallimiet genoemd is de mogelijkheid om geld te kunnen opnemen zonder een positief saldo op je betaalrekening te hebben staan. Dit kan handig zijn in situaties waar je krap bij kas zit en er bijvoorbeeld een dure rekening binnen is gekomen. Het idee achter roodstand is dat je tijdelijk een relatief klein bedrag kunt opnemen, en deze binnen een kwartaal weer aan de bank terugbetaald.


Je ziet dus dat het redelijk verleidelijk kan zijn om meer dan je maandelijks budget van je betaalrekening op te nemen. De exacte hoogte van de maximale roodstand is altijd in overeenstemming met de bank en is afhankelijk van je inkomen. Verdien je bijvoorbeeld € 1.400 in de maand, dan zul je maximaal € 1.000 “in de min” kunnen staan. Dit kan per bank verschillen.

Helaas zorgt dit voor een structureel probleem bij veel huishoudens. Door constant maximaal rood te staan is het niet meer mogelijk om een extra financiële (geleende) buffer te hebben. Met als gevolg dat diverse rekeningen niet betaald worden. De bedrijven waarbij je rekeningen open hebt staan zullen jou vervolgens betalingsherinneringen gaan sturen. Lukt het dan nog steeds niet om de rekeningen te betalen? Dan kan dit zelfs uitlopen tot een aanmaningen en/of zelfs een deurwaarder.

Nu zal het voor de meeste mensen niet zó ver komen, maar toch is het verstandig om  je roodstand aan te pakken. Geen schuld is immers nog altijd beter dan een kleine schuld! Daarbij is het niet gratis om een kwartaallimiet te hebben. Het geleende bedrag zal met rente terugbetaald moeten worden.

Is rood staan nou echt zo’n probleem? Gebeurt het sporadisch, omdat bijvoorbeeld je loon later binnenkomt en de huur of hypotheekbedrag al is afgeschreven? Dan is er niet veel aan de hand, je betaald het bedrag dan immers direct terug. Kom je echter constant geld te kort, dan kun je spreken van een probleem. Het is dan zaak om je financiën zo snel mogelijk op orde te krijgen. Begin een huishoudboekje, noteer alle inkomsten en uitgaven en probeer elke maand zoveel mogelijk te besparen totdat de roodstand opgelost is.

Een kwartaallimiet opzeggen kan tegenwoordig heel gemakkelijk. Houdt wel een kleine buffer op je betaalrekening, om te voorkomen dat je tóch weer dat een kwartaallimiet nodig hebt. Laat bijvoorbeeld altijd je huur of hypotheekbedrag op je lopende rekening staan. Komt je loon een keer te laat binnen, dan is die rekening tenminste al betaald!


Online vergelijking

Wil je ook switchen naar een nieuwe energieleverancier? Maak dan een vergelijking met onze online vergelijker en kijk bij welke energieleverancier jij de hoogste besparing kunt realiseren.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *