5 tips om je hypotheek sneller af te lossen

5 tips om je hypotheek sneller af te lossen

Hypotheek sneller aflossen? Ben je op zoek naar manieren om van je hypotheek af te komen? In dit artikel geven we je een 5-tal praktische tips waar je direct mee aan de slag kan. Lees snel verder!

Overzicht van bespaartips


Waarom zou je een hypotheek sneller af willen lossen?

Om een schuldenvrij bestaan op te bouwen zul je ook je hypotheek moeten aflossen. Een hypotheek is immers ook een schuld! Hypotheken zijn in de meeste gevallen ingewikkelde financiële producten die je bij grote banken kunt afnemen. Meestal zijn dit langlopende schulden die vaak 30 jaar betaald moeten worden.

Zou het niet fijn zijn om niet maandelijks een (flink) hypotheekbedrag te moeten betalen? Een bijkomend voordeel zou kunnen zijn dat je minder (lang) hoeft te werken in een week. Meer tijd vrij voor leuke dingen! Echter maken hypotheekrenteaftrek en tegenstrijdige adviezen van hypotheekadviseurs en banken het onnodig lastig. Het geheel aflossen van een hypotheek zorgt voor meer financiële vrijheid en op de langere termijn minder zorgen.


Tip 1#) Het is niet altijd gunstiger om hypotheekrenteaftrek te ontvangen

We beginnen met dit punt daar vanuit de jaren 80 het idee ontstaan is dat het verstandig is om altijd een hypotheek te hebben om elke maand van hypotheekrenteaftrek te kunnen genieten. Echter is het tegenwoordig zo dat de rentes historisch laag staan en daarbij de hypotheekrenteaftrek veel lager is. Weet je eigenlijk wel wat je effectief terugkrijgt? Door de rentelast te verlagen profiteer je minder van de hypotheekrenteaftrek, maar je zult simpelweg per maand minder betalen!

Je kunt het zien alsof je meer winst zou maken door het aanschaffen van nieuwe meubels die in de aanbieding zijn. Je profiteert hierbij van de korting, maar zou het niet veel goedkoper zijn geweest om überhaupt geen nieuwe meubels te kopen? Uiteraard willen banken heel graag dat een zo hoog mogelijke hypotheek afneemt, zodat je ook veel rente betaalt. Het lijkt een win-win verhaal aangezien de regering je maandelijks een hypotheekrenteaftrek kan verzorgen. De gebeten hond in dit verhaal ben jezelf, zolang je een schuld op je naam hebt staan. Geen rente betalen is nog altijd beter dan weinig rente!

(Terug naar boven)


Tip #2) Investeer in een toekomst met sterk verminderde financiële zorgen

Des te minder schulden je hebt, des te zonniger zal je toekomst er uitzien. Het is echter wel zaak dat je voldoende buffer achter de hand houdt om tegenvallers mee op te vangen. Je maandlasten gaan sterk omlaag na het aflossen van je hypotheek en je genereert overwaarde en voorkomt een restschuld wanneer je besluit je huis te verkopen.

Door je hypotheek compleet af te lossen investeer je in een betere financiële toekomst. Je voorkomt dat je op latere leeftijd hoge maandlasten hebt. Immers kan het voorkomen dat je op je oude dag minder, of minder hard wil gaan werken. Dit heeft direct invloed op de maandelijkse inkomsten. Je geeft jezelf een flink stuk vrijheid cadeau door eerder je hypotheek af te lossen!

(Terug naar boven)


Tip #3) Spaar geld op een aparte bankrekening

Spaar je al maandelijks een leuk bedrag? Zet dit dan op een andere bankrekening waar je niet gemakkelijk bij kunt. Dit voorkomt de verleiding om tóch dat ene dure product te kopen. Overigens is het vaak mogelijk hogere rente te kunnen ontvangen op een rekening waar je een bedrag op vast kunt zetten. Je kunt dan bijvoorbeeld 3 jaar niet aan het geld komen. De vergoeding is dan een hoger rentepercentage.

Op deze manier haal je het spaargeld uit je zicht en bouw je onbewust een mooi vermogen op. Het effect is des te groter als je een automatische maandelijkse overboeking aanmaakt in je Internet bankieren omgeving. Je kunt het spaargeld op deze manier zien als een vaste last, en daar je uitgavenpatroon op aanpassen.

Spaar maandelijks een bedrag dat handig is voor jouw situatie, spaar dus niet meer dan je eigenlijk zou kunnen elke maand. Je kunt ook gaan voor een hoger rendement van je spaargeld door dit te beleggen in aandelen en obligaties. Dit brengt echter meer risico’s met zich mee!

(Terug naar boven)


Tip #4) Stel doelen op

Maak een plan. Hoeveel wil je aan het einde van dit jaar gespaard hebben? Wil je zo snel mogelijk je hypotheek aflossen? Dan kun je uitrekenen wat je maximaal (mits van toepassing) jaarlijks boetevrij op de hypotheek kunt aflossen. Deel dit bedrag door de resterend aantal maanden van het jaar en bepaal of je dit bedrag maandelijks kunt missen. Dit is beslist geen makkelijke opgave, maar bedenk dat grote doelstellingen opgelost kunnen worden door steeds een klein doel op te lossen!

Het aflossen van je hypotheek is een heel goed toepasbaar doel, en iets waar je niet veel van zult merken als je er eenmaal mee bezig bent. Hypotheekadviseurs zullen in veel gevallen afraden om de hypotheek versneld af te lossen, aangezien dit ongunstiger is voor de bank.

(Terug naar boven)


Tip #5) Contacteer een expert

Natuurlijk is het leuk om zelf te beginnen met het versneld aflossen van je hypotheek, verstandiger is om iemand aan te nemen die er veel verstand van heeft. Aflossen is namelijk niet in iedere situatie de meest verstandige keuze zoals wanneer je bijvoorbeeld een spaar- of bankspaarhypotheek hebt. Zorg dus eerst voor een duidelijk overzicht en maak met een expert een strijdplan. Leg je gehele financiële situatie onder de loep met het liefst 1 of meerdere experts. Op deze manier kun je er achter komen wat voor jouw situatie haalbaar is, en wat de consequenties zijn. Zo kan het voorkomen dat in jouw specifieke situatie het veel handiger is om een aantal jaren later pas vermogen op te bouwen, bijvoorbeeld aan het einde van de rentevast periode of wanneer je de hypotheek kunt afsluiten om te profiteren van een lagere rente.

(Terug naar boven)


Online vergelijking

Wil je ook switchen naar een nieuwe energieleverancier? Maak dan een vergelijking met onze online vergelijker en kijk bij welke energieleverancier jij de hoogste besparing kunt realiseren.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *