Het voordeel van zonnepanelen

We zien het steeds meer in het straatbeeld: zonnepanelen op de daken. Het heeft even geduurd, maar er zijn steeds meer huishoudens die kiezen voor deze vorm van opwekken van energie. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van zonnepanelen? En kleven er ook nadelen aan? Een ding is zeker, er zijn veel verschillende varianten mogelijk en de consument doet er goed aan zich te laten voorlichten. Hier alvast wat voor- en nadelen op een rij.


Inhoud van dit artikel


Lagere energierekening

De kosten voor elektriciteit vormen een groot deel van de maandelijkse lasten. De hoofdreden voor veel mensen om overstag te gaan is daarom toch de kostenbesparing. De energienota wordt lager omdat consumenten zelf hun stroom kunnen opwekken. En dat is zeer aantrekkelijk! Een besparing van vele honderden euro’s op jaarbasis is zeker geen uitzondering. Bovendien zijn de huishoudens minder afhankelijk van eventueel stijgende energieprijzen in de toekomst.

(Terug naar boven)


Salderingsregeling

Wist je dat huishoudens met zonnepanelen vaak ‘s zomers meer energie opwekken dan dat ze verbruiken? Het overschot aan opgewekte energie kan dan aan het net terug worden geleverd. De consument ontvangt hiervoor een vergoeding, de zogenaamde salderingsregeling. De kosten voor stroom lopen dan niet alleen fiks terug, zo kan er zelfs aan verdiend worden. Anderzijds is er een limiet aan de saldering. Ook kan er in periodes met minder zon, minder energie opwekt worden. Er zal dan toch energie van de energieleverancier moeten worden afgenomen.

(Terug naar boven)


Grote investering

Een nadeel is dat zonnepanelen een grote investering vergen. Dit kan mensen afschrikken, omdat ze op korte termijn flink in de buidel moeten tasten. Ook al is de investering vaak binnen 7 tot 10 jaar terugverdiend. De besparing die daarna volgt is pure winst. En dat kan nog makkelijk 15 jaar duren, gelet op de lange levensduur van zonnepanelen. Bovendien zorgen zonnepanelen voor een hoger energielabel. Hetgeen de waarde van de woning verhoogt. De eventuele koper krijgt immers een woning met lagere energielasten.

(Terug naar boven)


Beter voor het milieu

Zonnepanelen produceren schone energie. Er komt geen CO2 vrij bij het opwekken van zonne-energie. Dit is anders bij het opwekken van energie uit fossiele brandstoffen, zoals gas en kolen. Bovendien kunnen die fossiele brandstoffen in de toekomst uitgeput raken. De zon is een veel duurzamere energiebron. Critici zeggen, terecht, dat de productie van panelen helemaal niet zo milieuvriendelijk is. Dat is inderdaad een feit. Toch zijn zonnepanelen op de lange duur wel degelijk beter voor het milieu, doordat ze de gebruikte energie van het productieproces doorgaans na 2 á 3 jaar hebben gecompenseerd.

(Terug naar boven)


Nadelen

Het is een kwestie van smaak, maar niet iedereen vindt zonnepanelen mooi. Er zijn inmiddels wel dakpannen met zonnecellen op de markt. Deze zijn echter duurder dan de reguliere zonnepanelen en hebben daardoor een veel langere terugverdientijd. Nog iets om rekening mee te houden is dat er soms een extra groep in de meterkast moet worden geplaatst. Ook is niet elk dak geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Ga niet over één nacht ijs. Vraag verschillende offertes aan en informeer of het dak voldoet aan de vereisten, zoals ligging ten opzichte van de zon en voldoende beschikbaar oppervlak.

(Terug naar boven)


Online vergelijking

Wil je ook switchen naar een nieuwe energieleverancier? Maak dan een vergelijking met onze online vergelijker en kijk bij welke energieleverancier jij de hoogste besparing kunt realiseren.