Ruimteverwarming besparing

Ruimteverwarming besparing

Zonder twijfel is het verwarmen van alle ruimtes in je woning de grootste kostenpost. Je kunt flink besparen op de energierekening door op het stookgedrag te letten. De totale besparing is afhankelijk van een geïsoleerd of on-geïsoleerd huis.

Er zijn een aantal goede manieren om je huis duurzaam te verwarmen. Om je huis te verwarmen kun je onderscheid maken in convectiewarmte en stralingswarmte. Convectiewarmte is indirecte verwarming. Hierbij verwarmt de kachel de lucht en de warme lucht verwarmt op zijn beurt weer de ruimte.


Inhoud van dit artikel


Introductie

Een CV (Centrale Verwarming) in combinatie met radiatoren maakt gebruik van convectie. Stralingswarmte is dus een directe vorm van verwarmen, zoals het geval is bij een open haard of kachel. Niet elke verwarmingsbron heeft hetzelfde rendement (opbrengst). Hieronder zie je een klein overzicht met de percentuele voor- en nadelen van elke warmtebron:

 • Open haard: rendement 20%
 • Elektrische kachel: rendement 40%
 • Gaskachel: rendement 65%
 • Houtkachel: rendement 75%
 • Tegelkachel / speksteen: 90%
 • CV / VR ketel: rendement 90%
 • Pelletkachel: rendement 94%
 • HR-ketel: rendement 107%
 • HRE ketel (Micro WKK): rendement 130%
 • Warmtepomp: rendement 600%

(Terug naar boven)


Warmtebronnen

In Nederland worden de meeste huizen verwarmt door middel van radiatoren. Door deze radiatoren stroomt warm water die middels stralingswarmte de ruimtes verwarmen. Water heeft namelijk een hoge thermische massa waardoor het de capaciteit heeft warmte over een lange periode af te staan.

Er zijn verschillende manieren om het water in de radiatoren te verwarmen, en er komen steeds meer duurzame manieren bij om dit te bewerkstelligen. Maak een gerichte duurzame keuze door middel van onderstaande mogelijkheden:

Open haard

Heel gezellig en geeft veel warmte af. Niet de beste methode om je huis te verwarmen, aangezien er steeds nieuw hout op moet worden gelegd. Ook vanuit milieuoogpunt is dit niet de beste methode. Het warm stoken van een ruimte met een open haard heeft een heel laag rendement.

Elektrische kachel

Voor het verwarmen van een ruimte met een elektrische kachel heb je heel veel energie nodig. Verwarmen met een elektrische kachel is niet geschikt als hoofdverwarming. Als bijverwarming kan een elektrische kachel als duurzame oplossing fungeren.

Gaskachel

Dit is een relatief schone en milieubewuste manier van verwarmen, maar niet hernieuwbaar. Bij een volledige verbranding levert aardgas nauwelijks schadelijke stoffen op.

Tegelkachel / speksteen kachel

Speksteen is een natuursteen die de eigenschap heeft om in korte tijd veel warmte te absorberen. De speksteen slaat de warmte van het vuur op en geeft deze gedurende dag af.

HR-ketel

De nieuwste generatie ketels zijn de HR (Hoog Rendement) ketels. HR-ketels gebruiken warmte uit waterdamp die vrijkomt bij de verbranding. Dit is de reden dat een HR-ketel bijna een kwart minder energie verbruikt en minder co2 en stikstofdioxide uit.

HRE-ketel

De HRE-ketel produceert naast warmte en warm water ook elektriciteit. De HRE-ketel word ook wel Micro-WKK genoemd. Dankzij het efficient gebruik van aardgas ligt het rendement van deze ketel zeer hoog.

Warmtepomp

Een warmtepomp haalt de warmte op vanuit buiten via het water, de lucht of uit de grond. Bij een juiste installatie kan het rendement enorm hoog liggen, tot wel 600%.

Zonneboiler

Deze zet met behulp van een collector op het dak zonne-energie om in warm water. Dit kan vervolgens weer gebruikt worden om je huis of tapwater te verwarmen.

Pelletkachel

Een pelletkachel verbrandt kleine stukjes samengeperst zaagsel en houtsnippers. Pelletkachels zijn bijzonder efficiënt en bieden om deze reden een bijzonder duurzame en goedkoper manier om je huis te verwarmen.

(Terug naar boven)


Extra bespaartips voor ruimteverwarming

 1. Zet de thermostaat een uur lager voordat je uit huis vertrekt en voor je gaat slapen. Zet de verwarming uit in kamers waar niemand aanwezig is. Je kunt ook veel geld besparen door de thermostaat 1 graad lager te zetten dan je normaal gewend bent.
 2. Vervang onzuinige installaties door een HR CV combiketel (op gas).
 3. Heb je een woning zonder vloerverwarming? Stel dan de thermostaat in de woonkamer op 15 graden Celsius. De verwarming compleet uitzetten zorgt voor een grotere besparing, maar is niet aan te raden in verband met kans op vochtproblemen en bevroren leidingen in de winter.
 4. Woon je in een huis met vloerverwarming? Stel dan de thermostaat in op 2 graden Celsius lager. Bij minder graden duurt het opnieuw opwarmen van de ruimte te lang.
 5. Maak gebruik van een klokthermostaat en thermostaatkranen op radiatoren. Deze zorgen voor meer comfort en minder gasverbruik.
 6. Controleer de isolatie en ventilatie van je woning regelmatig. Zonder isolatie is stoken duurder wegens tocht en temperatuurwisselingen. Zorg wel voor voldoende beluchting van de ruimtes om schimmelvorming te voorkomen. Droge lucht is moeilijker te verwarmen dan een iets wat vochtige lucht.

Online vergelijking

Wil je ook switchen naar een nieuwe energieleverancier? Maak dan een vergelijking met onze online vergelijker en kijk bij welke energieleverancier jij de hoogste besparing kunt realiseren.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *