Wat is een smart grid?

Wat is een smart grid?

Een smart grid is een andere benaming voor een slim energienetwerk. Deze smart grids moeten zorgen voor een betere afstemming van vraag en aanbod op gebied van energie. Dit is een energienet waar slimme meet- en regelsystemen samenwerken om ervoor te zorgen dat het aanbod van de verschillende energiebronnen kunnen worden afgestemd op de vraag. Een simpel voorbeeld is: een woning heeft een overschot aan energie, dit overschot kan vervolgens gebruikt worden naar andere woningen.

Om een smart grid te installeren is het niet nodig om het huidige energienetwerk te herzien. Bestaande stroomkabels en gasleidingen kunnen blijven liggen. Voor de aanleg van een smart grid kan gebruik worden gemaakt van een (glasvezel)netwerk of WiFi-verbinding.


Online vergelijking

Wil je ook switchen naar een nieuwe energieleverancier? Maak dan een vergelijking met onze online vergelijker en kijk bij welke energieleverancier jij de hoogste besparing kunt realiseren.